Serverele virtuale VPS sunt oferite in general cu ajutorul unor platforme de virtualizare instalate ca si programe de baza in sistemul de operare Linux sau Windows.
Pentru Linux cele mai intalnite module de virtualizare sunt XEN si OpenVZ
Ne propunem in cadrul acestui tutorial o analiza amanuntita a ambelor module pentru a va evidentia diferentele si avantajele astfel incat la alegerea pachetului de vps sa aveti intreaga intelegere asupra a ceea ce cumparati.
XEN - Resurse Garantate
Dupa cum puteti vedea inca din titlu, sistemul de virtualizare XEN ofera resursele garantate unui server virtual VPS.
Virtualizarea de tip XEN aduce VPS-ul foarte aproape de ideea de virtualizare hardware, adica se comporta ca si cum el singur ar fi un mic server independent.
Pe XEN spatiul hdd, ramul, swapul si partea alocata din procesor vor fi intotdeauna disponibile indiferent de ce consuma sau ce fac celelalte vpsuri de pe acel server.
Are si 2 dezavantaje:
- Daca are nevoie in anumite momente de mai multe resurse nu va avea acces la ele si se va bloca (overload)
- Are un cost mai ridicat intrucat intr-un server fizic pe XEN nu pot fi create decat atatea vpsuri cate resurse are serverul
OpenVZ - Resurse Disponibile
Principalul avantaj al virtualizarii de tip OpenVZ este alocarea resurselor dupa necesitati si, implicit accesul la mai multe resurse atunci cand este nevoie.
Pretul insa este mai mic si riscul de blocare este mult mai redus intrucat sunt rare cazurile in care toate vpsurile dintr-un server au necesitati puctuale foarte mari in aceeasi unitate de timp.
De asemenea, in OpenVZ modificarile de spatiu, ram si procesor se pot face fara oprirea vpsului salvand astfel uptime-ul.
Are si 2 dezavantaje:
- Exista momente in care nu ai acces la resursele share ci doar la cele garantate.
- Unii provideri de hosting nu inteleg sa respecte clientii lor si fac overselling masiv pe OpenVZ
Care este mai bun?
Daca ai incredere in providerul tau de hosting in mod clar OpenVZ este mai util intrucat e mai ieftin si iti ofera acces la mai multe resurse.
XEN e singura alternativa in cazul in care nu ai incredere in provider, pe XEN nu poate face overselling.
Overselling la DespreGazduire.Ro?
Pentru vpsurile din oferta OpenVZ orice provider face overselling. Acum depinde care sunt limitele de bun simt ale fiecaruia.
Noi am studiat cu atentie fenomenul si in continuare monitorizam serverele de OpenVZ si am ajuns la concluzia ca un overselling de 200 % este absolut rezonabil si permite vpsurilor instalate o performanta chiar mai buna decat a celor de pe XEN cu aceleasi resurse.